Wat is goede vloerisolatie?
Isoleren en besparen wordt steeds aantrekkelijker. Werken aan een lagere energierekening heeft een bevredigende werking. Vloerisolatie laat zich binnen 2-4 jaar terugverdienen, en u bespaart kilo’s CO2 per jaar. Maar wat is nou de beste vloerisolatie voor uw woning?
Soorten vloerisolatie & hun voordelen
Vloerisolatie wordt meestal verkeerd opgevat. In de volksmond worden alle onder vloerse isolatiesoorten beschouwd als vloerisolatie. De juiste benaming hiervoor is kruipruimte isolatie.
Kruipruimte isolatie komt in 2 varianten:
- Vloerisolatie
- Bodemisolatie
Wat is het verschil tussen bodemisolatie en vloerisolatie?
Wanneer u de onderkant van de begane grond vloer isoleert, dan spreken we over vloerisolatie. Door de onderkant van uw vloer te isoleren houdt u de warmte in de woning.
Wanneer het over de bodem van de kruipruimte gaat, spreken we over de bodemisolatie. Door de bodem van de kruipruimte te isoleren vermindert u opstijgend vocht vanuit de kruipruimte. De drogere lucht zorgt voor een warmere vloer en een drogere woning. Een droge woning warmt makkelijker op dan een vochtige woning.
Prijsoverzicht van de vloerisolatie soorten
Bovenstaand verhaal heeft uw keuzeproces wellicht wat ingewikkelder gemaakt. Daarom leggen wij graag uit welke soorten kruipruimte isolatie er zijn, wat daar de kosten per vierkante meter van zijn en wat nou echt de voor- en nadelen van zijn.
Bij de voor- en nadelen gaan we vooral kijken naar wat de prijs is, hoe klimaateffectief het materiaal is en of het makkelijk toepasbaar is. Met de toepasbaarheid bedoelen wij de impact in uw wooncomfort tijdens de installatie. Mogelijk moet uw hele vloer eruit, en dat is nogal vervelend voor uw dagelijkse leven.
Wij onderscheiden de volgende isolatiematerialen:
- DroCom
- Tonzon
- Gespoten PUR
- Glas/steenwol
DroCom: de voor- en nadelen
Met de DroCom kruipruimte isolatie plaatst u of uw DroCom specialist een laag isolatiechips op de bodem van uw kruipruimte. Dit houdt vocht tegen, zelfs wanneer er water in uw kruipruimte staat. Minder vocht betekent een lagere luchtvochtigheid in uw woning en een minder afkoelend effect vanuit uw kruipruimte.
DroCom wordt in een dikke laag aangebracht, indien mogelijk wordt de koude buitenfundering ook bedekt. Doordat uw kruipruimte onder alle omstandigheden droger is, zult u 3 tot 7 m³ per m² vloer per jaar gaan besparen. Bij vloerverwarming wordt de kruipruimte dikwijls volledig gevuld met chips, dit rendeert optimaal.
Voordelen van DroCom
- Makkelijk aan te brengen doordat het losse isolatiechips zijn
- Goedkoop in vergelijking met andere isolatiemethoden
- Toepasbaar in moeilijk bereikbare kruipruimten
- Afname van luchtvochtigheid in woning, zelfs bij veel regen
- Kruipruimte blijft bereikbaar voor werkzaamheden
- DroCom is niet gevoelig voor aantasting van vocht of ongedierte
- Hoge isolatiewaarde, zowel de Rd-waarde als de Rc-waarde
- Een droge en warmere woning met alle voordelen van dien.
Tonzon: de voor- en nadelen
Tonzon is een isolatiemethode die gebaseerd is op hydrofolie en thermokussens. De combinatie zorgt ervoor dat de hele kruipruimte is geïsoleerd. Het vereist ook weinig materiaal, omdat er alleen folies worden gebruikt. De installatie wel dusdanig ingewikkeld, dat aangeraden wordt om daarvoor een specialist in te schakelen. Hierdoor is het relatief duurder in vergelijking met andere methoden.
Voordelen van Tonzon
- Klimaateffectieve oplossing voor bodem- en vloerisolatie
- Oplossing voor zowel bodem als vloerisolatie
Nadelen van Tonzon
- Moeilijk zelf te installeren
- Hogere investering in vergelijking met andere methoden
- Kruipruimte is slecht toegankelijk bij werkzaamheden, het materiaal is kwetsbaar
PUR vloerisolatie: de voor- en nadelen
Wanneer u zeker wilt zijn dat uw kruipruimte naadloos is geïsoleerd dan is gespoten PUR een goede optie. Met het spuiten van PUR bedekt u de onderkant van uw vloer. Na het spuiten zet het PUR uit en zal het een isolerende laag vormen.
Gespoten PUR geeft een hoge Rd waarde waardoor de warmte in uw woning blijft, het is daarnaast niet gevoelig voor vocht. Doordat het uitzet zal het alle moeilijke hoeken in uw kruipruimte gemakkelijk dekken.
PUR is een chemische stof, bij de installatie komen giftige gassen vrij. Deze gassen zijn slecht voor het milieu en zorgen ervoor dat u een tijd niet in uw woning en kruipruimte kan komen. Daarnaast is gespoten PUR erg lastig te verwijderen.
Voordelen gespoten PUR
- Hoge Rd waarde
- Ongevoelig voor vocht
- Ideaal om complexe hoeken en gaten te vullen
Nadelen gespoten PUR
- Het is een chemische toepassing en dus niet duurzaam
- Door giftige gassen kunt u een tijd niet bij uw woning en kruipruimte
- Gespoten PUR is erg moeilijk om te verwijderen
- Leidingen worden mee gespoten, een lekkage zoeken is moeilijk
Glaswol en steenwol: de voor- en nadelen
Bent u een doe-het-zelver en wilt u graag uw eigen vloer isoleren? Met glas- en steenwol kunt u gemakkelijk zelf aan de slag. Het materiaal is niet duur en het geeft ook nog eens veel voldoening.
Voordat u begint moet u wel de nadelen van glas en steenwol kennen. Het is namelijk niet geschikt voor vochtige ruimten, wat een kruipruimte vaak wel is. Zonder goede ventilatie zal het materiaal gaan rotten en zijn isolatiewaarde verliezen. Voor houten vloeren is dit materiaal ongeschikt i.v.m. kans op zwamvorming en houtrot.
Het nadeel van een doe-het-zelf klus is dat u zelf de kruipruimte in moet duiken. Daarom is het essentieel dat uw kruipruimte minstens een halve meter hoog is, zodat u bewegingsruimte heeft. Daarnaast is het erg lastig om alle moeilijke plekken rondom leidingen goed geïsoleerd te krijgen met glas en steenwol.
Voordeel glas en steenwol
- Ideaal voor de doe-het-zelver
- Niet duur in aanschaf
- Verworven vanuit duurzame materialen
Nadeel glas en steenwol
- Ongeschikt voor vochtige kruipruimten en houten vloeren
- U heeft een ruime kruipruimte nodig omdat u er zelf in moet werken
- Geen oplossing voor bodemvocht
- Lastig bij moeilijke hoeken en leidingen
Welke vloerisolatie soort is het meest geschikt voor uw vloer?
Elke woning heeft een andere kruipruimte. Het verschil zit in de soort vloer, aantal leidingen en de hoogte van de kruipruimte. Wanneer u een keuze wilt maken tussen isolatiemethoden dan moet u de afweging maken of u het zelf wilt doen of dat u een specialist wilt inhuren.
In het geval van DroCom krijgt u zeker waar voor uw geld. Omdat het makkelijk toepasbaar is, is de investering lager dan bij andere methoden.
DroCom is een duurzaam product dat niet gevoelig is voor vocht en ongedierte. Daardoor blijft DroCom altijd een isolerende en vocht remmende werking hebben. Lang nadat u uw investering heeft terugverdiend.
Wij raden de vloer- en bodemisolatie van DroCom aan omdat:
- U zowel de kruipruimte als uw woning isoleert.
- Het zelden uitmaakt hoe hoog de kruipruimte is, er is bijna altijd een oplossing te bedenken om moeilijk toegankelijke kruipruimtes te isoleren met DroCom.
- DroCom niet gevoelig is voor aantasting. Vocht en ongedierte tasten het materiaal niet aan. Dit maakt het tot een duurzaam product.
- U zelfs wanneer er veel leidingwerken in de kruipruimte zijn, u moeiteloos DroCom kunt plaatsen. De losse chips zullen zich vanzelf rond de leidingen vormen. Dit scheelt tijd en dus geld.
Snel en eenvoudig
Als de kruipruimte goed toegankelijk is, kunt u uw koude vloer eenvoudig en snel zelf isoleren met DroCom kruipruimte- en bodemisolatie. U kunt dit eventueel ook door uw leverancier laten doen. Wij beschikken over een handige blaasunit. Normaliter hebben we binnen een enkele uren de laag DroCom kruipruimte- en bodemisolatie onder uw koude vloer geplaatst.