Oorzaak koude vloer: de oplossing

Heeft u last van een koude vloer in uw woning? Dat kan erg vervelend zijn en een onbehaaglijk gevoel opleveren. Het isoleren van uw kruipruimte zal uw vloer opwarmen en u veel geld besparen.

Om tot een gerichte oplossing te komen moeten we uitzoeken waar de kou vandaan komt. Als vloerisolatie specialist heeft DroCom de feiten voor u op een rijtje gezet.

Wat is de oorzaak van de koude vloer in uw woonkamer?

Huizen worden nog steeds op een koud gat in de grond gebouwd. Het betreft dezelfde grond als buiten de woning. De grond onder uw huis is daarom nog steeds de grootste oorzaak van vocht en kou. Stijgend waterdamp vanuit de bodem is hierbij de boosdoener.

Dit zorgt namelijk voor een veel te hoge luchtvochtigheid in uw woning. Met schimmel, slijtage en vocht als gevolg. Bij een slecht geïsoleerde vloer kan de luchtvochtigheid tot wel 80 tot 90 % oplopen. De meest ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40% en 60%.

Met name in regenachtige periodes kan de luchtvochtigheid in huis fors stijgen. Aangezien de kruipruimte is verdiept kan dit water opvangen bij hevige regenval.

Koude lucht

Het is logisch dat een vochtige kruipruimte de luchtvochtigheid in de woning beïnvloedt. Dat heeft een natuurkundige oorzaak. In de kruipruimte is een heel koud punt van de woning, dit komt door de kou vanuit de grond, maar ook door de kou van de buitenmuren van de kruipruimte.

Wanneer een kruipruimte slecht  geïsoleerd is, veroorzaakt de koude lucht een afkoeling van uw vloer. De warme lucht in de woning stijgt op en maakt plaats voor een koude lucht vlak boven de vloer. Mensen benoemen vaak een koude trek over de vloer.

Koude lucht trekt vocht aan

Nog een laatste stukje natuurkunde: Vocht trekt naar kou. U merkt dit bijvoorbeeld als u in de winter in de auto uw warme adem uitblaast, direct beslaan de ramen. Koude lucht vanuit de bodem zal dus ook vochtig zijn. Uw kruipruimte heeft een enorme aantrekkingskracht voor vocht omdat dit de koudste plek van uw woning is.

Dit vocht zal gaan condenseren en uw hele woning kouder maken. Dit begint met de afkoeling van uw vloer. Het vocht trekt ook via de buitenmuren (ook een koud punt!) de woning in en veroorzaakt dan vaak schimmelproblemen in hoeken en/of achter kasten.

U bent nu bekend met de oorzaak van uw koude vloer. Dan weet u wat de beste oplossing is: het vocht uit uw kruipruimte halen met bodemisolatie.

Zie onderstaande afbeelding:

Koude vloer Isoleren met Drocom vloerisolatie

Met DroCom kruipruimte- en bodemisolatie bent u er zeker van dat uw vloer goed  geïsoleerd is. De werking van DroCom kruipruimte- en bodemisolatie is gebaseerd op natuurkundige principes.

Door uw koude vloer te isoleren met een laag DroCom kruipruimte- en bodemisolatie, wordt de koude bodem geïsoleerd van de warme lucht erboven. De bodem blijft daardoor koud. Het vocht in de kruipruimte zoekt het koudste punt op en condenseert op de bodem

De ruimte die overblijft in de kruipruimte wordt kleiner en warmer omdat de vloer erboven warmte afgeeft.

Iedere 4 graden temperatuurverschil tussen de bodem en de eventueel resterende kruipruimte zorgt voor een daling van de luchtvochtigheid met 20 %.

Drocom vloerisolatie in vergelijking met andere methoden

Wij begrijpen dat u de keuze heeft uit meerdere isolatiemethoden. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor purren tegen de onderkant vloer of Tonzon isolatie kiezen. Glaswol of steenwol zijn ook bekende vloerisolatiemethoden. Laatstgenoemden zijn ongeschikt voor houten vloeren en vochtige ruimtes.

Reguliere vloerisolatie is isolatie die aan de onderkant van de begane grond vloer is aangebracht. DroCom wordt op de bodem van de kruipruimte aangebracht. Hierdoor isoleert u meteen uw gehele kruipruimte en worden ook de koude buitenmuren meegenomen.

Elk systeem heeft zijn eigen voor- en nadelen. DoCom kruipruimte- en bodemisolatie hebben enkele unieke eigenschappen die het uitermate geschikt maken voor vele uiteenlopende toepassingen.

Deze eigenschappen zijn:

  • DroCom isoleert zowel uw vloer als de bodem in uw kruipruimte
  • DroCom is waterbestendig en blijft presteren onder extreme omstandigheden
  • DroCom zorgt ervoor dat leidingwerk en dergelijke toepassingen bereikbaar blijven
  • DroCom werkt geluidsisolerend
  • DroCom is eenvoudig aan te brengen, ook bij een kleine kruipruimte

Hoe werkt Drocom vloerisolatie?

Onze vloerisolatie methode is vergelijkbaar met de werking van een vaatwasser. In een vaatwasser worden de kopjes droog zonder ventilatie. Dat komt omdat de natte kopjes warm zijn en de bodem van de vaatwasser koud. Het vocht van de kopjes migreert daardoor naar de bodem waar het condenseert.

Hoe groter het temperatuurverschil tussen kopjes en bodem, des te sneller de kopjes droog zijn.

Dat geldt ook voor een kruipruimte, de bodem is altijd koel. Naarmate de isolatielaag tussen een koude bodem en de warme vloer dikker wordt, hoe groter het temperatuurverschil en hoe droger de kruipruimte. De Drocom chips laten de vochtige lucht door, alwaar het op de bodem condenseert en blijft.

Snel en eenvoudig

Als de kruipruimte goed toegankelijk is, kunt u uw koude vloer eenvoudig en snel zelf isoleren met DroCom kruipruimte- en bodemisolatie. U kunt dit ook door uw leverancier laten doen. Wij beschikken over een handige blaasunit. Normaliter hebben we binnen een enkele uren de laag DroCom kruipruimte- en bodemisolatie onder uw koude vloer geplaatst.

Vrijblijvend offerte aanvragen

Ontdek hoeveel u kunt besparen

Testen